Konzuli védelem – Miért hasznos és hogyan igényelhető még az utazás előtt?

Mindig köss utasbiztosítást!2024. augusztus 1., csütörtök

Bizonyára megtervezted már idei nyaralásod, és felkészültél az esetlegesen felmerülő problémákra. De vajon gondoskodtál a konzuli védelemről is? Nagy segítség lehet ugyanis, ha indulás előtt konzuli védelmet igényelsz, mert baj esetén lehetőséged nyílik hivatalos érdekvédelemhez fordulni. Cikkünkben ismertetjük a segítségnyújtás részleteit és a védelem igénybevételéhez szükséges regisztrációt.

Mit jelent a konzuli védelem és ki veheti igénybe?

A magyar állampolgárok védelmét külföldön a Konzuli Szolgálat látja el, vagyis a konzuli védelmet bárki igénybe veheti, aki külföldi tartózkodása vagy letelepedése során segítséget kér, például úti okmányok pótlásában.  A Konzuli Szolgálat továbbá

  • egy esetleges vészhelyzetben (akár letartóztatás vagy fogvatartás esetén) segítséget nyújt, figyelemmel kíséri ügyedet;

  • természeti katasztrófa vagy politikai okból kialakult váratlan helyzet esetén fellép az érdekedben;

  • súlyos baleset, betegség vagy halál esetén értesíti családtagjaidat, kapcsolatot tart a helyi orvosokkal, kórházakkal;

  • tájékoztatást ad az adott országban elérhető tolmácsokról és ügyvédekről;

  • meghatározott feltételekkel, utólagos visszafizetés és díjfizetés ellenében hazatérési kölcsönt nyújt.

A konzuli védelem formáját, módját és terjedelmét az igénylő rászorultságának, valamint a fogadó ország jogszabályainak megfelelően az adott magyar konzul maga határozza meg.

Miért fontos, hogy regisztrálj konzuli védelemre az utazásod előtt?

A konzuli védelemre történő regisztráció lehetővé teszi, hogy a megadott elérhetőségek birtokában gyorsabban fel tudják venni a kapcsolatot veled, hogy segítségedre legyenek, amennyiben külföldön bajba kerülsz (például uniós országon kívül az útlevél elvesztése esetén ideiglenes útlevelet állítanak ki). A konzuli szolgáltatás igényelhető a Konzinfo Ügysegéd weboldalán a konzuli védelemre vonatkozó adatlap kitöltésével, vagy a Konzinfo Utazom telefonos applikáción belüli regisztrációval. A regisztráció mindkét felületen ingyenes.

Miért hasznos, ha a telefonos applikációban regisztrálsz?

Válsághelyzet esetén az applikációban vészhelyzeti üzeneteket tudsz fogadni, feljegyezheted a célországban található európai uniós konzulátusok elérhetőségét, valamint a helyzetedet egyszerűen és gyorsan tudod jelezni a Konzuli Szolgálatnak. A regisztráció során meg kell adni a személyes és az utazási adataidat, illetve egy értesítendő személy elérhetőségét és útitársa(i)d nevét.

Fontos tudnod: azon Európai Unión kívüli országokban, ahol Magyarország nem rendelkezik konzuli képviselettel, jogosult vagy egy másik uniós tagállam konzuli segítségnyújtását és védelmét igénybe venni, ugyanolyan feltételekkel.

Amennyiben már megtervezted a nyaralásod, de nem gondoltál az utasbiztosításra, akkor kalkulálj és köss biztosítást online, egyszerűen, hogy a pihenés valóban zavartalan lehessen! 

Kellemes időtöltést kíván az Eurorisk csapata!

https://www.eurorisk.hu/calculation/utas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.09.02
PoweredBy: SK Trend Kft