Így akadálymentesítsd az otthonod – Tippek szeretteid és a saját biztonságodért

Fontos a gondoskodás!2024. szeptember 2.

Egy akadálymentesített otthon hasznos lehet azok számára, akik mozgássérültek vagy koruk miatt a mozgásuk korlátozott, de a biztonságos környezet csökkentheti a balesetek kockázatát a gyermekeknél vagy a kismamáknál is. Az akadálymentesítés növelheti az ingatlan értékét, mivel egyre többen keresnek olyan otthonokat, amelyek minden élethelyzetben biztonságosan használhatók.

A lakás akadálymentesítésekor a cél az, hogy a mozgásában korlátozott vagy mozgássérült személy kevésbé szoruljon mások segítségére, és minél önállóbb legyen. Fontos a helyiségek, a küszöbök közötti szintkülönbségek kiegyenlítése. A lakótér sajátosságait figyelembe véve érdemes átgondolni a tárgyak és eszközök elrendezését is. A lakásban kerüljük a balesetveszélyt növelő éles és hegyes tárgyak használatát, hiszen azok még az ép embereknek és gyermekeknek is könnyen sérülést okozhatnak.

Biztonság és akadálymentesség a fürdőszobában és a konyhában

A fürdőszobában a csúszásmentes padló kialakításával a biztonság fokozható, a kockázat jelentősen csökkenthető. Ha perem nélküli zuhanyzót alakítottál ki, fontos, hogy a csempét és a padlót is csúszásmentes burkolattal vond be. Ha mégis kádat választasz a fürdőszobába, gondoskodj kádba helyezhető csúszásgátlóról és kapaszkodókról. Az egyszerűbb tisztálkodás érdekében biztosíts a kerekesszék ülőmagasságával azonos magasságú ülőfelületet a kád végében, ahonnan a falon rögzített kapaszkodók segítségével biztonságosan bele lehet ereszkedni a kádba. Ügyelj arra is, hogy a fürdőszoba ajtaja mindig kifelé nyíljon, baleset esetén így a legkönnyebb a bejutás a bajba jutotthoz. Arról is fontos gondoskodni, hogy mozgásában korlátozott vagy mozgássérült könnyen át tudjon ülni a kerekesszékből a toalettre. Legjobb, ha a kerekesszék magasságához igazítjuk a WC kagyló magasságát.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy kerekesszék megfordulásához másfél méter átmérőjű hely szükséges, és a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 centiméter. Ezt kell figyelembe venni akkor is, amikor a konyha kialakításáról döntünk. Az optimális konyhapult az, amely a székben ülve kényelmesen elérhető, és a konyhagépek is abban a magasságban vannak a legjobb helyen, amit a székben ülve, kinyújtott kézzel el lehet érni.

Az okos otthon nemcsak praktikus, hanem jó befektetés is

Jelentősen növelhető mozgáskorlátozott vagy idős szeretteid komfortérzete, ha például wifis termosztát segítségével távirányítóval a fotelből vagy akár az ágyból tudják a fűtést szabályozni. Óriási segítség lehet egy robotporszívó is, hiszen jelentősen csökkenthetők a takarítási feladatok. A villanykapcsolók „okosítása” ma már egyetlen kapcsolócserével megoldható, a beépítéshez nem kell átalakítani a lakás elektromos hálózatát. Elkerülhetők a sötétben botorkálás okozta veszélyes helyzetek és persze a lámpák fel- és lekapcsolása kényelmesen kezelhető telefonról. A helyiségekben vagy a folyosón elhelyezett mozgásérzékelőkkel, kamerákkal nemcsak a betörések előzhetők meg, hanem értesítést is kaphatsz, ha valaki elesik, vagy váratlanul rosszul lesz. Ezek az intézkedések jelentősen javíthatják az idős, a kerekesszékes emberek, vagy épp a kismamák életminőségét, biztonságosabbá teszik az otthonlétet és fokozzák az önállóságot is. Nem mellékesen: a felsorolt okos berendezések ingatlanod értékét is növelik, éppen ezért érdemes egy akadálymentesítő felújítás után felülvizsgálni lakásbiztosításodat.

Vigyázz magadra, szeretteidre és ingatlanodra – használd online lakásbiztosítás kalkulátorunkat!

 

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.09.02
PoweredBy: SK Trend Kft