5 tipp a stresszmentes költözéshez – Lakásbiztosítás és ingóságvédelem

Gondoskodj az értékeid védelméről!2024. augusztus 8., csütörtök

Még a leggondosabb költöztetés során is megsérülhetnek vagy eltűnhetnek értékes tárgyaink, műszaki cikkeink, ráadásul gondoskodni kell a meglévő lakásbiztosításunk felmondásáról és az új megkötéséről.  Cikkünkben áttekintjük, mi történik lakásbiztosítási szerződéseddel költözés vagy az ingatlan eladása esetén, illetve, hogy hogyan segíthet az ingóságok leltárba vétele értékeid hatékony biztosításában.

Ingatlaneladás esetén (a tulajdonjog átszállásának napjával) a lakásbiztosítás megszűnik. Ezt az esetet nevezzük érdekmúlásnak. A szerződésbontás természetesen nem okoz anyagi hátrányt, ugyanis csak a biztosítás megszűnésének napjáig kell rendezni a biztosítási díjat, illetve a biztosító visszatéríti az esetleges túlfizetés összegét. Egy lakáseladás, egy költözés jó alkalom lehet arra, hogy áttekintsd meglévő lakásbiztosításod részleteit és a piacon elérhető további opciókat – lehetséges, hogy a meglévőnél lényegesen kedvezőbb, az új ingatlanodhoz jobban illő konstrukciót találsz.

1. tipp: Társasházba történő költözés esetén járj utána, rendelkezik-e a ház biztosítással, s ha igen, milyen káresetekre, milyen összeghatárokig nyújt fedezetet. Ezen adatok birtokában köss saját, kifejezetten az ingatlanodra vonatkozó kiegészítő lakásbiztosítást.

2. tipp: Amennyiben kisállattal költözöl, gondolj kiegészítő kisállattartói felelősségbiztosítás megkötésére (az általa okozott esetleges károk miatt).

Miért hasznos az ingóságbiztosítás költözés idején?

A költözés során értéktárgyaink számos sérülésnek vannak kitéve, rosszabb esetben egy-egy értékesebb darab el is tűnhet (pl. műalkotások, antik bútorok).   A szállítás során előforduló kockázatokra szállítmánybiztosítást köthet akár a költöztető cég, akár a tulajdonos.

3. tipp: Ellenőrizd, hogy arra az esetre is érvényes-e a biztosítási szerződés, ha a sérülés a ki- és berakodás során következik be, és ha szükséges, köss külön biztosítást erre!

4. tipp: Készíts leltárt a biztosítási fedezet érdekében

Leltár készítésével könnyebben meghatározhatod, milyen típusú biztosításra, mekkora biztosítási fedezetre van szükséged. Dokumentáld az értékeidet fotókkal vagy videókkal kategóriák szerint, jelöld meg a mennyiséget, az értéket, a vásárlás évét, és lehetőleg gyűjtsd össze a számlákat, garancialeveleket.

5. tipp: Amíg az ingatlant nem adod el, ne mondd fel a lakásbiztosítási szerződést!

Az ingatlan teljes körű védelme érdekében érdemes megtartani a lakásbiztosítást egészen az eladás pillanatáig.

Az az energia, melyet költözés során otthonod és értékeid védelmére fordítasz, hosszú távon számos kellemetlenségtől és anyagi veszteségtől kímélhet meg.

Keress minket bizalommal és használd online kalkulátorunkat!

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas

Call Center: 06 1 585 8888

E-mail: info@eurorisk.hu



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.09.02
PoweredBy: SK Trend Kft